-Οι άνθρωποι είναι συχνά πεπεισμένοι ότι τα σκυλιά τους αισθάνονται ένοχοι αφού έχουν κάνει κάτι λάθος.
Για να αισθάνεται «ενοχή», όμως, ένα άτομο πρέπει να έχει όχι μόνο μια αίσθηση του εαυτού του αλλά και μια κατανόηση του πώς η συμπεριφορά του έχει επηρεάσει άλλους στο παρελθόν και πώς θα επηρεάσει τους άλλους στο μέλλον.
Αναπτυσσόμαστε σε μια κουλτούρα που μας διδάσκει να αισθανόμαστε συνειδητά ένοχοι, επαίσχυντοι ή ντροπιασμένοι για τα πράγματα που κάναμε.
Ενω λοιπόν τα σκυλιά έχουν ένα βαθμό συνείδησης και γνωρίζουν τις άμεσες συνέπειες των πράξεών τους, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν έχουν πλήρη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους άλλους. Επειδή ο εγκεφαλικός φλοιός ενός σκύλου (σκέψης του εγκεφάλου) είναι μικρότερος από αυτόν ενός ανθρώπου, πιστεύεται ότι ο σκύλος δεν έχει την ικανότητα να παράγει κάτι τόσο περίπλοκο όπως η αυτοσυνειδησία που απαιτείται για να αισθάνεται ένοχος ή ντροπή.
Οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά το πώς σκέφτονται και αισθάνονται και πώς η συμπεριφορά τους μπορεί να επηρεάσει τους άλλους. Αυτή η μεταγνώση ή αυτογνωσία συνδέεται με την ανακλαστική μας συνείδηση και είναι εξαιρετικά περίπλοκη.
Ο David Smith, ένας συγκριτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, ο οποίος διεξήγαγε εκτεταμένες μελέτες σχετικά με τη γνώση των ζώων, αναφέρει ότι τα ζώα όπως τα δελφίνια και οι μαϊμούδες μοιράζονται την ικανότητα των ανθρώπων να αντανακλούν, να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν τις δικές τους καταστάσεις.
Ο Γουίλιαμ Ρόμπερτς και η ομάδα του από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο μελέτησαν εάν τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν την εξαπάτηση και να καθορίσουν κατά πόσον ένα άτομο ήταν χρήσιμο ή που τους οδηγούσε στην εξαπάτηση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα σκυλιά βασίζονταν σε ανθρώπινα συναισθήματα παρά στη μεταγνωστική ικανότητα να μάθουν αν κάποιος τους εξαπατούσε.
Έτσι, για να είναι πραγματικά ένοχος, ένας σκύλος πρέπει να έχει επίγνωση του αποτελέσματος που θα έχει η συμπεριφορά του στους άλλους, καθώς και να γνωρίζει και να φροντίζει τι σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι. Αν και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι τα σκυλιά πιθανότατα δεν έχουν την ικανότητα να αισθάνονται ενοχές, αυτό που είναι σπουδαίο για όλους εμάς που τα αγαπάμε είναι το γεγονός ότι γίνονται τέτοιες μελέτες.
Αυτες θα βοηθήσουν να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο τον οποίο τα σκυλιά σκέφτονται και αισθάνονται συναίσθηματα.
Επιμέλεια
– Nikos Regos
Professional Dog Trainer