-Όταν διδάσκετε το σκύλο σας ή σχεδιάζετε την αλλαγή του περιβάλλοντος χώρου ενός σπιτιού ή ενός καταφύγιου, λάβετε υπόψη ότι το συναισθηματικό σύστημα του σκύλου σας οδηγεί τη συμπεριφορά του και αναρωτηθείτε τι χρειάζεται από εσάς ώστε να είναι σίγουρος και να μάθει με επιτυχία;
Ο περιβάλλον χώρος επηρεάζει την επιτυχία εκμάθησης και χρειάζεται προσεκτική εξοικείωση για να εξασφαλιστεί η επιτυχία.
Υποστηριζω ότι ο σκυλος μας θα πρέπει να έχει όσες περισσότερες εμπειρίες μπορεί κατά την διάρκεια της ζωής του,παρ όλα αυτά χρειάζεται να μεριμνήσουμε ώστε να αποφευχθούν οι συναισθηματικές αναστατώσεις.
Γιατί αυτό;Γιατι οι μνήμες φόβου δεν διαγράφονται από τον εγκέφαλο του σκύλου και μπορεί να είναι δύσκολο να τροποποιηθούν.
Η κατάλληλη άσκηση παίζει μεγάλο ρόλο στην προώθηση της συναισθηματικής υγείας και τα σκυλιά που δεν έχουν εκπληρωμένη αυτή τη βασική τους ανάγκη μπορεί να εκφράσουν την απογοήτευσή τους με πολλούς αρνητικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφών στο σπίτι,των γαβγισμάτων των υπέρ-αντιδραστικών και επιθετικών συμπεριφορών.
Με τις τεράστιες προόδους που κάνουμε στο να κατανοήσουμε το «τι οδηγεί τα σκυλιά να κάνουν αυτό που κάνουν;», δεν είναι πλέον σωστό ούτε δίκαιο να υποτιμούμε ή να απορρίπτουμε μια συναισθηματική εμπειρία ενός σκύλου θεωρώντας τη ως κατώτερη από τη δική μας.
Γνωρίζοντας πόσο συναισθηματικά καθοδηγούνται τα σκυλιά, είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίσουμε με τον σεβασμό που τους αξίζει και να γνωρίζουμε ότι όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους, η συναισθηματική ευεξία του σκύλου επηρεάζεται από τις αρχικές του εμπειρίες, δηλαδή από όταν είναι κουτάβι. Περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα ή καταχρηστικό,ή η σκληρή μεταχείριση και σκληρή τιμωρία μπορεί να βλάψουν την συναισθηματική ανάπτυξη, διότι τα σχετιζόμενα με το άγχος μονοπάτια του εγκεφάλου δεν είναι σε θέση να αναπτυχθούν σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σκυλί που να δυσκολεύεται να κάνει κοινωνικές συναναστροφές ή να ανταπεξέλθει στην οικογενειακή ζωή.
Recent Posts