Πώς να τα βγάζετε πέρα με τις φυσιολογικές συμπεριφορές του κουταβιού.
Μάσημα.
Τα κουτάβια , όπως και τα παιδιά, χρειάζονται πολλή δουλειά και φροντίδα. Ίσως παραπάνω από τα παιδιά γιατί δεν μπορούμε να τους φορέσουμε πάνες και γιατί έχουν και κοφτερά δόντια. Είναι σίγουρα αλήθεια, ότι όπως τα μωρά, έτσι και τα κουτάβια εξερευνούν το περιβάλλον τους με το να βάζουν διάφορα πράγματα στο στόμα τους. Επιπλέον, τα κουτάβια περνούν την περίοδο που αλλάζουν και μεγαλώνουν τα δόντια τους (μέχρι έξι μηνών) και αυτό συνήθως τους δημιουργεί μια δυσφορία. Το μάσημα όχι μόνον βοηθάει στο να βγουν / αλλάξουν τα δόντια αλλά κάνει και μασάζ στα ούλα μειώνοντας έτσι την δυσφορία του κουταβιού. Αν και είναι τελείως φυσιολογικό για το κουτάβι να μασάει τα έπιπλα, τις παντόφλες μας το χαλί μας ή τις γλάστρες μας, αυτή η συμπεριφορά του μας δημιουργεί προβλήματα και πολλές φορές καταλήγει σε «συγκρούσεις» ή και στον «εξοστρακισμό» του κουταβιού από το σπίτι. Καλό είναι να μην περιμένουμε να ξεπεράσει αυτή την συμπεριφορά του ως δια μαγείας με το πέρασμα της ηλικίας. Αυτό που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε την συμπεριφορά του και να του διδάξουμε τι είναι το σωστό.
Περιορίστε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά
Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι το κουτάβι σας θα μασήσει κάποια στιγμή κάτι που δεν θέλετε. Είναι μέρος της διαδικασίας του να μεγαλώνετε ένα κουτάβι στο σπίτι. Μπορείτε , παρόλα αυτά, να προλάβετε τα χειρότερα με το να λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις.
• Περιορίσετε τα προβλήματα μέσω σωστής πρόληψης. Βάλτε το καλάθι των αχρήστων κάπου που δεν το φτάνει. Βάλτε τις παντόφλες σας μέσα σε ένα συρτάρι. Μην αφήνετε το κινητό σας χαμηλά και κρύψτε τα καλώδια κλπ.
• Αν συλλάβετε το σκυλί σας στην στιγμή του εγκλήματος μην το μαλώσετε. Απλώς τραβήξτε του την προσοχή σε ένα παιχνίδι, κόκαλο μασήματος κλπ και επιβραβεύστε το γιατί ασχολείται με το αντικείμενο που του δώσατε. Ήρεμα απομακρύνετε το αρχικό αντικείμενο που δεν θέλετε να το μασάει το κουτάβι και βάλτε κάπου που να μην μπορεί να το βρει.
• Κάντε τα αντικείμενα που δεν θέλετε να μασάει το σκυλί σας μη ελκυστικά. Υπάρχουν διάφορα ασφαλή προϊόντα στα Pet Shops που καταστούν το μάσημα (λόγω γεύσης) της καρέκλας / γλάστρας μη ελκυστικό στο κουτάβι
• Μη δίνετε στο κουτάβι να παίζει με αντικείμενα που παρομοιάζουν αντικείμενα που δεν θέλετε να μασάει. Το κουτάβι δεν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ παλιάς και καινούριας παντόφλας
• Να επιβλέπετε το κουτάβι και να μην το αφήνετε να πηγαίνει σε σημεία του σπιτιού όπου μπορεί να επιδοθεί στις «καταστροφικές του συνήθειες». Χρησιμοποιήστε πορτάκια ( baby gates) , κλείστε την πόρτα κάποιου δωματίου, δέστε το με ένα σκοινάκι, περιορίστε το στο σπιτάκι του (όχι υπερβολές). Γενικά έχετε τον νου σας να προλαβαίνετε τα πράγματα.
• Αν χρειαστεί να φύγετε από το σπίτι , περιορίστε το σε ένα άδειο και ασφαλή δωμάτιο. Μπορείτε να του μάθετε να κάθεται στο σπιτάκι του με κλεισμένη την πόρτα. Τα κουτάβια δεν θα πρέπει να παραμένουν για υπερβολικά πολύ στο σπιτάκι τους (εξαρτάται από την ηλικία κυρίως, όχι παραπάνω από 4 ώρες την φορά για κουτάβια κάτω των 5 μηνών) καθώς δεν μπορούν να «κρατηθούν» για πολύ ώρα.
• Εξασφαλίστε αρκετή άσκηση στο κουτάβι. Παίξτε ήρεμα παιγνίδια μαζί του, συχνά και από λίγο (5-10 λεπτά). Δώστε αρκετό χρόνο για ξεκούραση.
• Περάστε αρκετή ώρα στην συντροφιά του. Για το κουτάβι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε. Μάθετέ το όμως να μπορεί να μένει και μόνο του (σταδιακή αύξηση του χρόνου απουσία σας).
Ενθαρρύνετε τις επιθυμητές συμπεριφορές
• Προμηθεύσετε το κουτάβι με αρκετά και διαφορετικά παιχνίδια και αντικείμενα κατάλληλα για μάσημα.
• Αλλάζετε κάθε δυο –τρεις μέρες τα παιχνίδια του. Όπως και τα παιδιά , τα κουτάβια ενδιαφέρονται για καινούρια παιχνίδια , για αυτό μην του τα δίνετε όλα μαζεμένα.
• Δοκιμάστε διάφορα παιχνίδια και φροντίστε ώστε να μην είναι επικίνδυνα για το κουτάβι στην περίπτωση που τα ξεσκίσει και βρει κάτι να καταπιεί.
• Χρησιμοποιήσετε τα παιχνίδια από άφθαρτο καουτσούκ που μπορείτε να βάλετε μέσα τους διάφορες λιχουδιές. Έτσι μπορείτε να κρατάτε το κουτάβι απασχολημένο με τα παιχνίδια του αντί να μασάει τα έπιπλά σας.
• Αν είναι στην περίοδο που βγάζει δοντάκια, βάλτε στην κατάψυξη ένα βρεγμένο πανί και μετά δώστε το στο κουτάβι να το μασήσει.
Τι δεν πρέπει να κάνετε
Ποτέ μην τιμωρείτε το κουτάβι σας. Ειδικά αν το τιμωρείτε και με καθυστέρηση το κουτάβι δεν καταλαβαίνει ότι το μαλώσατε για την παντόφλα που μάσησε κατά την απουσία σας. Τα ζώα συνδυάζουν την τιμωρία με αυτό που κάνουν την στιγμή που τα τιμωρούμε. Δεν έχουν την λογική να συνδυάσουν το «αμάρτημα» που έκαναν στις 5 με την τιμωρία που τους επιβάλλεται στις 7 η ώρα. Μερικοί νομίζουν ότι το σκυλί το καταλαβαίνει γιατί τρέχει να κρυφτεί και συμπεριφέρεται σαν να είναι ένοχο. Αυτό που βλέπουμε εμείς και το ονομάζουμε «ένοχη στάση» είναι ουσιαστικά στάση υποταγής όταν το σκυλί νοιώθει να απειλείται. Όταν θυμώνετε, το κουτάβι καταλαβαίνει από τον τόνο της φωνή σας, από τον τρόπο που κινείτε το σώμα σας και την έκφρασή σας ότι «κάτι δεν πάει καλά» και τρέχει να κρυφτεί ή κάνει κινήσεις υποταγής και προσπαθεί να ηρεμήσει την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση η τιμωρία δημιουργεί περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε.
Άλλοι λόγοι για καταστρεπτικές συμπεριφορές
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το καταστρεπτικό μάσημα των κου ταβιών είναι τίποτα περισσότερο από απλή φυσιολογική συμπεριφορά κουταβιού. Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να παρουσιάσουν καταστρεπτικές συμπεριφορές για διάφορους λόγους, λόγοι που μπορεί να ισχύουν και για τα κουτάβια. Η αγωνία αποχωρισμού, αλλαγές στο περιβάλλον, στρες, φόβος και προσπάθεια να μας τραβήξουν την συμπεριφορά μας είναι μερικοί εξ αυτών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης του σκύλου είναι καλό να ζητήσει την βοήθεια κάποιου έμπειρου εκπαιδευτή / συμπεριφεριολόγου.
REGOS NIKOS
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Μέλος του PDTE
κιν. 6971-590517
www.regos.gr info@regos.gr